G H A N A

 
 


Ghana, het vrolijkste land van Afrika waar regenwoud, savanne en tropische stranden zich op redelijk korte afstand van elkaar bevinden. Daarnaast ook bekend om z'n unieke culturen en slavenforten gelegen aan de weskust. Een kleurrijk land om nog ontdekt te worden.

-- Highlights van Ghana --

Accra: Accra is de hoofdstad en het economisch centrum van het land gelegen in het district Greater Accra. De stad heeft een aantal interessante musea waaronder het National museum. Hier kunt u kennis maken met de Ghanese en Ashanti cultuur. Het historische monument het Kwame Nkrumah Mausuleum van de eerste president is inmiddels ook een toeristische trekpleister. De Afrikaanse markten zijn ook zeker een bezoek waard. De Makola markt is de grootste markt waar u te kust en te keur souvenirs kunt inslaan. Zoekt u het iets kleinschaliger dan is er de Kanesimarkt en nog de Osumanachtmarkt .

Omgeving Accra: Niet ver van Accra ten noordwesten van de stad ligt het natuurpark Shai Hills Reserve. Het is een gebied met nog wilde dieren en u kunt er mooie een wandeling maken. De bewoners van dit gebied ”de Shai” woonden vroeger in de grotten in de heuvels. U ziet hier ook zeer veel soorten vogels, vlinders en reptielen. De Aburi botanische tuinen met al z’n diversiteit aan planten en vlinders kunt u ook goed bezoeken vanuit de hoofdstad.

Kumasi: De bewoners van deze regio zijn de Ashanti en zij vormen de grootste etnische groep in Ghana. Voor de komst van de Europeanen was het Ashantirijk het grootste rijk van West-Afrika en had z’n rijkdom vooral te danken de goudvoorraden, tevens waren ze goede goudsmeden. Ze namen in de 18e en 19e eeuw ook deel aan de slavenhandel door leden van andere stammen gevangen te nemen en door te verkopen aan de Europese slavenhandelaars in ruil voor vuurwapens. Vanaf de Forten aan de westkust werden de slaven verscheept naar andere delen van de wereld. De slavenhandel werd in de 19e eeuw afgeschaft. Kumasi is de 2e stad van Ghana en economisch belangrijk vanwege z’n cacao productie en export van tropisch hardhout. Vroeger werd er goud gewonnen en dankte de stad hieraan haar welvarendheid.Tevens is de stad bekend om z’n Kejetia markt. Handelaren verkopen hier hun producten aan de Ghanezen. Het is niet de plek om souvenirs te kopen maar u krijgt een goede indruk wat Ghanezen zoal inkopen en u kunt er de Ghanese cultuur opsnuiven. Neemt u vooral ook even een kijkje op de kleding en schoenmakersectie. Het Manhyia Paleismuseum, de officiële residentie van de Ashanti monarchie kunt is een bzoek waard. Op Akwasidae laat de Ashanti koning zich hier zien., dit vindt elke 42e dag plaats. De nijverheidsdorpen in de omgeving van Kumasi staan bekend om hun Kente weefkunst. Kente zijn geweven kleden waar onder andere kleding van wordt gemaakt. Het maken van Kente is zeer complex en bewerkelijk. De kleren worden veelal gedragen door de koninklijke familie, tijdens traditionele ceremonies en bij geboorte, trouwerij en begrafenissen. De designs hebben specifieke namen en betekenissen gerelateerd aan culturele waarden en historische gebeurtenissen

Omgeving Kumasi: Niet ver Kumasi zijn mooie gebieden te bezoeken waaronder het heilige kratermeer genaamd Bosumtwi en het Borbiri woud met z’n vele soorten vlinders en diversiteit aan flora en fauna. Vogelaars komen hier ook enorm aan hun trekken, zie ook onze voorbeeldvogelreis. In het textielstadje Ntonso Adinkra vervaardigt men de traditionele begrafeniskleding, Adinkra genaamd. Men doopt hier houten stempels in zwarte verf gemaakt van boomschors in de vorm van Andrinka symbolen om stoffen fraai te decoreren. Om mooi houtsnijwerk te zien is Ahwiaa het dorp dat bekend staat om het maken van onder meer vruchtbaarheidspoppen.

Noord Ghana: De noordelijkst stad van Ghana is Bolgatanga waar de interessante dorpen Tongo en Tenzug te bezoeken zijn. Het ligt in de beschutting van de Togo Hills, een halfronde bergrug vol prachtige rotsformaties en grotten. Als de Harmattanwind opsteekt lijken te grotten te fluiten. In Karimenga kunt u het mooiste vlecht en aarde werk zien van Ghana. En vlakbij Karimenga bevindt zich het SWOPA Project. Zeven lokale vrouwen hebben besloten om hun kunst en cultuur te bewaren. Ze zijn begonnen met SWOPA ( Sirigu Women’s Organisation for Pottery and Art) om lokale vrouwen te trainen in het maken van traditioneel handwerk en marketing van de producten. U ziet hier echt prachtig aardewerk en manden. SWOPA voorkomt zo dat jonge vrouwen wegtrekken uit het dorp om elders werk te vinden.

Het Volta gebied: Het Voltameer gelegen in het midden van Ghana is een van de grootste door mensenhanden gecreëerde meren in de wereld. Het Voltameer ontstond na de totstandkoming van de Akosombo-dam in 1966. De dam ligt bij het gelijknamige stadje Akosombo. Bijna zeshonderd dorpen en stadjes moesten worden verplaatst om het groeiende meer ruimte te geven. Tachtigduizend mensen moesten op zoek naar een andere woonplaats.

Het Volta gebied begint aan de kust in het zuiden en loopt door regenwouden noordwaarts naar het droge savannegebied in het noorden van Ghana. Het grenst tevens aan het heuvelachtige Togo waar Mount Afadjato met een hoogte van 885 meter de hoogste top van Ghana is.

Een bezoek aan het traditionele vissersdorp Atsiekpoe mag niet ontbreken in uw reis. Hier ziet u vrouwen de was doen en vissers hun netten met tilapia en garnalen binnenhalen. Hier speelt zicht het echte Ghanese plattelands leven af. De huizen zijn opgetrokken uit leem en de mensen verplaatsen zich per kanotaxi en onverharde wegen.

Cape Coast: Aan deze kust staan de wereldberoemde slavenforten van Ghana met als bekendste het Fort van Elmina. Hier werden miljoenen Afrikanen gevangen gehouden en op schepen vervoerd naar overzeese gebieden. In dit fort zijn de kerkers en strafcellen die door de Nederlanders werden gebruikt nog te bezichtigen. De ruimte waar de slaven verkocht werden is nu ingericht als een klein museum. Er staan maar liefst 37 slavenforten op een kuststrook van ca. 500 kilometer gebouwd door Europeanen en de meeste dateren uit de 17e eeuw. Elmina Castle is het oudste Europese gebouw in sub-Sahara Afrika en dateert van lang voor het begin van de slavenhandel, die duurde grofweg van 1650 tot 1850. Columbus bezocht het fort nog voor zijn beroemde Amerika-reis. De Portugezen bouwden het fort in 1482 en noemden het aanvankelijk Sao Jorge Da Mina, vrij vertaald: Sint Joris van de Mijn, een verwijzing naar het goud waarvan West-Afrika vandaag de dag nog steeds bulkt. Niet voor niets werd Ghana in de 19e eeuw de Goudkust genoemd. Cape Coast Castle is een beduidend groter fort en verkeert in betere staat dan Elmina Castle. Elk jaar bezoeken duizenden toeristen dit fort, onder wie veel Afro-Amerikanen. Zo ook Barack Obama in 2009. In het museum van het fort zijn onder meer indrukwekkende foto’s te zien van Martin Luther King, Stevie Wonder en Bob Marley.

Kakum nationaal park: Kakum national park mag u niet missen waar u via hangbruggen over de toppen van het regenwoud kunt lopen. U kunt er ter plekke met een gids een tocht door het bos maken en er wordt u uitleg gegeven over medicinale werking van bomen en planten. Er is ook een ’monkey reserve’ dat wordt gerund door Nederlanders. Naast aapjes worden er vele soorten dieren opgevangen in het reservaat. Het Mole National park: Het Mole nationaal park, het grootste nationale park van Ghana. Er leven meer dan 90 soorten zoogdieren, waaronder olifanten, antilopen, buffels, leeuwen, cheeta's, verschillende soorten apen, en opmerkelijk veel vogelsoorten. Het savannelandschap leent zich vooral goed voor wandelsafari’s. Glooiend, met hier en daar een wat steilere helling. De safari’s in Mole zijn niet vergelijkbaar met de wildgebieden die u in Oostelijk Afrika vindt. Tanzania, Kenia, etc. De olifanten in Mole zijn savanne olifanten en beduidend kleiner dan hun familie in Oost en Zuid Afrika. Ze zijn wel goed benaderbaar en veel minder agressief.

Ankasa National Park : Het Ankassa national park is het enige tropische regenwoud in Ghana wat nog intact is. Het laatste oerbos met olifanten, buffels, luipaarden en negen apensoorten. Vanuit Axim kunt u hier een bezoek aan brengen.

Nzulezo: Nzuzeluzu werd zo’n 500 jaar geleden gesticht op het jungle-gebied van Lake Amansuri.Het is een klein vissersdorpje met ongeveer 600 inwoners dat geheel gebouwd is op palen. De huizen zijn gebouwd van hout en raffia. Vrijwel alles wat hier gebeurt, vindt plaats op of boven het water, zoals koken, werken, spelen en scholing. De enige manier om er te komen is een uur varend door een schitterend natuurgebied per kano.

Stranden: In de omgeving van Axim , Busua en Cape Coast vindt u prachtige ongerepte stranden met wuivende palmbomen.De oceaan kan nog wel eens wat ruw zijn afhankelijk van het seizoen.