Madagaskar index Madagascar Madagaskar Tsara Wiki - hoogtepunten flora fauna religies stranden Tsara Wiki - hoogtepunten Tsara Wiki - fauna - dierenwereld Tsara Wiki - flora - plantenwereld Tsara Wiki - religies en rituelen Tsara Wiki - stranden Hoogtepunten Madagaskar Zeldzamen dieren Madagaskar Zeldzame planten Madagaskar Religie Madagaskar Mooiste Stranden Madagaskar Informatie Madagaskar Beste Reisinformatie Madagaskar Beste Review Madagaskar Volledige Reisinformatie Madagaskar Reisvoorwaarden Madagaskar Reacties Waarderingen Beste Reviews Madagaskar Duurzaam toerisme Madagaskar disclaimer Reisvoorbeelden Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Contact Reisburo Madagaskar
Tsara Travel Madagaskar Reacties Contact

 

jouw droomreis is dichterbij dan je denkt ...

canal pangalanes
ile sante marie walvissen walvis whale watching
indri lemuur
tsingy rouge
Kirindi Metea
andringitra national park
andringitra national park
Berenty en Andohahela  national park
Isalo Park  national park
Isalo Park  national park
Isalo Park  national park
Masoala  national park
Masoala  national park
Masoala  national park
Montagne d ambre
Nosy be beach strand
Nosy Mangabe national park
Nosy Mangabe national park
Perinet en Mantadia national park
Perinet en Mantadia national park
Perinet en Mantadia national park
treinreis sahmbavy manakara
Pont Tsingy de Bemaraha
Pont Tsingy de Bemaraha
Ranomafana National Park
Ranomafana National Park
Ranomafana National Park

Madagaskar

Het mysterieuze rode eiland

Het mysterieuze eiland met zijn prehistorische planten- en dierenwereld, is een must voor elke natuurliefhebber. Lemuren (halfapen) die uitsluitend leven op Madagaskar en nergens ter wereld zijn zoveel soorten kameleons te vinden.
Een eiland met een grote verscheidenheid aan klimaten en landschappen. Een fantastisch land om te bereizen en kennis te maken met de gastvrije bevolking die een mengeling is van Afrikanen, Aziaten, Arabieren, waardoor een unieke bevolking is ontstaan met een eigen cultuur en eigen rituelen.

 

Unieke reisbestemming

Meer dan 80% van alle flora en fauna in Madagaskar is nergens anders op de wereld te vinden (endemisch). Het bruist daardoor van de verscheidenheid aan vogels, lemuren, kameleon en andere reptielen. De palmen, baobab's, orchideeën zijn zeer bijzonder en talrijk.De landschappen zijn zeer gevarieerd, de ondergrond bestaat uit zowel zand, graniet als kalk, waardoor de unieke planten- en dierenwereld kon ontstaan. Het wandelen of kijken naar dit landschap is een unieke ervaring, of het nu in de bergen is of langs een van de mooiste stranden die op onze aardbol te vinden zijn.
Voor de liefhebbers van het spotten van walvissen zijn er ook mogelijkheden!

TIP: kijk ook eens naar alle hoogtepunten van Madagaskar

Karakteristiek rood dorp, Ambohimanga, Madagaskar, Madagascar

    REISVOORBEELDEN

    INFORMATIE

    TSARA WIKI

wat maakt madagaskar zo speciaal ?

er zijn 5 goede redenen om naar madagascar te gaan...

  1. unieke natuur
  2. grote biodiversiteit, veel dieren en planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen (endemisch)
    de nationale parken laten een onvergetelijke indruk achter bij de bezoekers.
  3. landschappen
  4. zeer bijzonder en zeer gevarieerd: weelderig, woest, grillig, tropisch, hooglanden, tropische eilanden
    kortom: oogstrelend!
  5. tropische stranden
  6. Madagaskar heeft een kustlijn van bijna 5000 kilometer (!)

    op Madagaskar vind je ruwe oost- en zuid-kusten

    de westkust is tropisch en in het noorden vind je de mooiste stranden ter wereld, bounty stranden als op een ansichtkaart

  7. bevolking
  8. Een smeltkroes van afrikaanse, polynesische, indiaase, aziatische en aribische mensen. De mensen zijn erg hartelijk en laten je altijd welkom voelen, rustige innemende mensen waardoor er overal een heerlijke sfeer is.
  9. zeer speciale cultuur
  10. De dodencultus is uniek, maar ook in het gewone is de smeltkroes cultuur is erg bijzonder. Heel madagaskar voelt als nergens anders.

bijzonderheden

wat is madagascar voor eiland

ontstaan

geografie

tijdzone

klimaat

natuur

mensen op madagaskar

bevolking

geld

politiek

taal

wat is er te zien/beleven op madagaskar

dieren

planten

natuurparken

ander bezienswaardigheden

reizen naar madagaskar

wat is de beste reistijd?

is reizen door madagaskar veilig ?

heb je een visum nodig ?

is reizen door madagaskar duur ?

kun je backpacken in madagaskara ?

welke bezienswaardigheden mag je niet missen

welke route's zijn er mogelijk

reisadvies BuZa

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Het Madagascar reisadvies biedt informatie over de volgende zaken: - bosbranden in Madagascar - de kans op orkanen, overstromingen en zware stormen - de drinkbaarheid van kraanwater in Madagascar - gezondheidsrisico's in Madagascar (infecties, virussen, malaria en andere reisziektes) - reisdocumenten: paspoort en visum informatie - de kans op aanslagen in Madagascar - de juiste instructies voor het geval dat je slachtoffer wordt van criminaliteit in Madagascar - alles over aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in Madagascar - criminaliteit: zo groot is de kans op diefstal, zakkenrollerij, overvallen, geweld of oplichting - specifieke risico's die je in Madagascar loopt - een nieuw paspoort aanvragen als je in Madagascar bent - wat te doen als het officiële reisadvies een waarschuwing afgeeft voor Madagascar - annuleren bij een negatief reisadvies voor Madagascar

reizen in madagaskar

elektriciteit

geld en mobiele telefoon

Geld en mobiele telefoon Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging). Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Madagaskar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal. Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

tijdsverschil

wisselkoers

weer

visum

Bij aankomst op het vliegveld in Antananarivo moet er betaald worden voor een toeristenvisum voor alle niet-Malagasy onderdanen. Een vergoeding van 80.000 Ariary (ongeveer 30€) wordt gevraagd aan elke persoon die een toeristenvisum van 30 dagen of minder wil verkrijgen.
Wens je langer te verblijven dan is het mogelijk om een duurder visum te kopen. Het tarief is afhankelijk van het aantal verblijfsdagen op Madagaskar. De betalingen worden rechtstreeks bij aankomst op de luchthaven geïncasseerd (alle belangrijke valuta worden geaccepteerd). Wisselgeld wordt terug gegeven in Malagasy Ariary.

CHECKLIST - voor dat je op pad gaat

Reisdocumenten & visum

Als u naar Madagaskar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam.

In 2019: Bij aankomst op het vliegveld in Antananarivo moet er betaald worden voor een toeristenvisum voor alle niet-Malagasy onderdanen. Een vergoeding van 80.000 Ariary (ongeveer 30€) wordt gevraagd aan elke persoon die een toeristenvisum van 30 dagen of minder wil verkrijgen.
Wens je langer te verblijven dan is het mogelijk om een duurder visum te kopen. Het tarief is afhankelijk van het aantal verblijfsdagen op Madagaskar. De betalingen worden rechtstreeks bij aankomst op de luchthaven geïncasseerd (alle belangrijke valuta worden geaccepteerd). Wisselgeld wordt terug gegeven in Malagasy Ariary.

Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig. Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Madagaskar een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Madagaskar internationaal rijbewijs nodig heeft.

Gezondheid en vaccinatie

Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Madagaskar. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt. Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Madagaskar. Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

reisgidsen

boeken

sites

Reisverzekering

Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

talen

Thuisblijvers

Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn. Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid. Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online. Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm. Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Madagaskar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort. Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

rondreis nationale parken madagaskar madagascar

Het is mogelijk om een rondreis naar nationale parken madagaskar te organiseren. Reisadvies op maat voor betaalbare, luxe of goedkope vakantie reizen Madagaskar.

ook rondtrekken langs nationale parken is te regelen. Vrijblijvend ga ik voor jou aan de slag om, op basis van jouw individuele reiswensen, jouw persoonlijke droom reis naar dit unieke vakantie land te realiseren.

Zeer tevreden klanten die reviews met een hoge waardering geven.

beste stranden Madagaskar madagascar

de beste stranden Madagaskar, mooiste stranden madagascar Lees de reacties van reizigers, bekijk de reisvoorbeelden, mail of bel me en dan stippelen we samen je reis uit!

snorkelen en duiken madagaskar madagascar

De kustlijn bestaat uit witte zandstranden en helderblauw water waar men ideaal watersporten kan beoefenen. Het is mogelijk om te duiken madgaskar. Ook als duikbestemming komt het land steeds meer in opmars. Je kunt o.a. goed duiken bij de eilandjes Nosy Be en Île Sainte-Marie. Ook is het mogelijk om te snorkelen in madagaskar .

mooiste stranden madagaskar madagascar

De kustlijn bestaat uit witte zandstranden en helderblauw water waar men ideaal watersporten kan beoefenen. Met prachtige stranden Nosy Be en Île Sainte-Marie, Ifaty Een relaxte strandplaatsje annex vissersdorp aan de Indische Oce Île Sainte-Marie Lodge de Terres Blanches, Salary Bay en de ecolodge Entremer, in Belo sur Mer, ten zuiden van Morondava, ook zeer geschikt voor gezinnen.
Nosy Beach, Madagaskar, Madagascar

Hoogtepunten Madagaskar

 

Laan van de Baobab

In het westen niet ver van de stad Morondava ligt de beroemde laan van de Baobab waar een rij majestueuze Baobabbomen de weg markeren : ” De meest gefotografeerde weg van het eiland.

 

Canal de Pangalanes en het Palmarium

In het oosten is er het 600 kilometer lange Canal de Pangalanes met het reservaat ” het Palmarium” gelegen aan het Ampitabemeer.

 

Treinreis van Sahambavy naar Manakara (FCE)

De FCE trein (Fianarantsoa - Cotê - Est Railway) naar Manakara is de enige trein die nog op het eiland rijdt en rijdt alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag. De trein stamt uit de koloniale tijd en is geconstrueerd in 1926 en in 1936 in gebruik genomen.

 

Perinet en Mantadia National Park

Ten oosten van de hoofdstad vindt u de parken Perinet en Mantadia waar de grootste lemuur - de Indri - voorkomt die niet in gevangenschap overleeft.

 

Montagne d’Ambre en Ankarana National Park

In het noorden niet ver van Diego Suarez ligt het oudste park van Madagaskar ”Montagne d'Ambre waar u varens, palmen en oeroude bomen aantreft. Ten zuiden van Montagne d'Ambre ligt het Ankarana park. Hier zijn de rotsen zo sterk geërodeerd dat er messcherpe pieken zijn ontstaan. De lokale naam voor dit natuurverschijnsel heet Tsingy. Het is een fascinerend gebied waar lemuren van rots naar rots springen en waar onderaardse rivieren doorheen stromen. De ”Tsingy Rouge” is een klein gebied met prachtige rode steenformaties gelegen tussen Montagne d’ ambre en Ankarana.

 

Tsingy de Bamaraha en Kirindy National Park

In het westen van het land ten noorden van Morondava ligt de beroemde Tsingy de Bemaraha. Een spannend gebied met gangenstelsels van uitgeslepen rotsformaties waar u doorheen kunt klauteren. Het is een uniek werelderfgoed gebied beschermd door Unesco. Het Kirindy park niet zo ver van Morondava herbergt de kleinste lemuur : de Muismaki.

 

Ranomafana National Park

In dit park met z’n watervallen gelegen aan de RN 7 (de hoofdweg van Antananarivo naar Tulear) leven maar liefst 12 soorten lemuren (halfapen).

 

Andringitra gebergte

Het Andringitra gebergte ook gelegen aan de RN 7 heeft de hoogste bergtoppen van Madagaskar en bestaat uit mooi glooiend heuvelgebied. Hier leven veel ringstaartlemuren en u kunt er onder andere parapenten en rotsklimmen.

 

Isalo National Park

Ten zuiden van het Andringitrapark ligt het Isalogebergte is een prachtig natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waar u goed kunt wandelen.

 

Masoala National Park

In het noordoosten van het eiland ligt het enige primaire regenwoud van Madagaskar het Masoala park. Het ligt behoorlijk afgelegen en het kost moeite om er te komen. Vanuit Maroantsetra is het per boot te bereiken, te voet doet u er een aantal dagen over. Dit park is nog compleet in tact, planten en beesten leven hier ongestoord zoals ze altijd al gedaan hebben.

 

Nosy Mangabe National Park

Dit eiland voor de kust is uniek vanwege de Aye Aye. Op dit eilandje zijn enkele jaren geleden een aantal Aye - Aye uitgezet om dit soort voor uitsterven te behoeden. De Aye - Aye is een lemuur maar heeft zoveel eigenschappen van andere dieren dat hij nergens echt bij lijkt te horen. Hij heeft vleermuisoren, konijnentanden en skeletvingers waardoor hij onder boomschors de insecten kan vinden door middel van schors weg te knagen en de insecten of larven eruit peuteren.

 

Berenty en Andohahela National Park

In het zuidoosten niet ver van Fort Dauphin ligt het wereldberoemde Berentypark met al z'n ringstaart lemuren en sifaka's, ook wel de dansende lemuur genoemd. In dit park is veel gefilmd door natuurfilmers en fotografen en is wat overlopen. Het Andohahela park niet ver gelegen van Fort Dauphin is minder commercieel en zeer de moeite waard.

 

Marojejy National Park

In het noordoosten van Madagaskar, 60 kilometer van de stadje Sambava ligt het Marojejy Park met z’n unieke flora en fauna en bijzondere landschap. Het is de enige plek op het eiland waar een oerwoud groeit tot op 2000 meter hoogte. Dat betekent dat de nachten er het hele jaar door koud kunnen zijn. Het park bezit een biologische diversiteit die uitzonderlijk is voor een tropisch en vochtig milieu met bossen op lage hoogte, struikgewas in het hooggebergte en veel mossen en korstmossen. De fauna en flora zijn heel gevarieerd waarvan 11 lemurensoorten , 149 amfibieën en reptielen en 118 vogelsoorten. Vanaf de ingang van het park leidt een parcours naar de hoogste top van 2132 meter. Onderweg bevinden zich drie kampen waar je kunt overnachten, de klim naar kamp 3 kan steil en glibberig zijn afhankelijk van het seizoen. Je loopt door een wir war van takken met mos en modder bedekte wortels om vooruit te komen. Onderweg zie je watervallen en rivieren en de kampen zijn uitgerust met emmerdouches. Je loopt met gidsen,dragers en een kok die het eten bereidt in de campementen. De beroemde mooie Zijde Sifaka leeft in de buurt van kamp 2.

 

Ile Sainte Marie

In het oosten ligt het groene pirateneiland van Madagaskar waar u in de maanden juni, juli en augustus walvissen kunt spotten. Het kleinere eilandje Nosy Nato gelegen vlakbij het vliegveld heeft prachtig wit strand.

 

Nosy Be en omringende kleine eilanden

In het noorden ligt het eiland Nosy Be met daarom heen tal van kleine eilandjes met prachtige witte zandstranden en azuurblauwe zee. Met het schip de Alefa kunt u een meerdaagse zeiltocht maken rondom het eiland Nosy Be.
Karakteristiek rood dorp, Ambohimanga, Madagaskar, Madagascar

REISINFORMATIE Madagaskar

Ligging
Het eiland Madagaskar met zijn hoofdstad Antananarivo ligt voor de Afrikaanse Oostkust, zuidelijk van de evenaar in de Indische oceaan. Madagaskar wordt gescheiden van het vaste land door het kanaal van Mozambique. De afstand naar Oost-Afrika bedraagt 480 km, naar India 3500 km. Madagaskar is op drie na grootste eiland ter wereld, na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. Het is zo groot als Frankrijk en de Benelux samen.
 
Bevolking
Ruim 24 miljoen inwoners, bestaande uit 18 verschillende volksstam- men, waarvan meer dan 60% jonger is dan 20 jaar. De drie grootste etnische groepen zijn de Merina (25.9%), de Betsimaraka (14.6%) en de Betsileo (12%).
 
Taal
Malagasy, (Indonesische invloeden) en Frans.
 
Religie
Er zijn ca. 45% katholieke en protestantse christenen, ongeveer 4.8% moslims en 0,09 % Hindoes. Het grootste gedeelte van de bevolking hangt een natuurreligie aan.
 
Economie
Hoofdzakelijk landbouw, export van koffie, vanille, kruidnagelen, peper, sisal, cacaou en hout.
 
Klimaat
Madagaskar ligt in een tropisch gebied maar heeft toch verschillende klimaatzones.Van mei tot september is het aan de kust ongeveer 22-25 C. In het hoogland is het dan 16-19 graden. De overige maanden is het aan de kust ongeveer 26-30 C en in het hoogland 20-24 graden. De beste reistijd is vanaf midden maart tot januari. In onze zomer moet je rekening houden met koude nachten (en soms met nachtvorst).
 
Geografie
Er zijn zes provincies: Antananarivo, Fianarantsoa, Toliara, Mahajanga, Toamasina en Antsiranana. Van noord naar zuid bedraagt de afstand 1580 km en van oost naar west op het breedste punt, 580 km.

Oostkust: Met regenwoud bedekte berghellingen.
Westkust: Droog met veel baobabbomen en rotsachtige gebieden
Centraal hoogland: Vulkanische oorsprong. (800-1600m hoogte)
Zuiden: Met een half woest karakter.

Madagaskar bezit twee grote eilanden:
Voor de oostkust : île St Marie (het pirateneiland).
In het noorden : Nosy Be (het geureiland).

Tevens zijn er nog tal van kleine eilanden veelal in het noorden gelegen.
 
Infrastructuur
Het groot deel van het wegennet bestaat nog uit verharde zandwegen die als het het regent kunnen veranderen in modderpoelen. Tussen provinciesteden rijdt de zogenaamde “taxi brousse”, een soort taxi zonder vast tijdsschema. Deze taxi legt vaak grote afstanden af en is vaak overladen.De prijzen liggen vast en hebben te maken met de technische toestand waarin deze bush-taxi’s verkeren. Er zijn ook nog 4 spoorlijnen maar daar wordt slechts 1 van gebruikt die soms uit de running is vanwege kapotte rails. Lokaal vervoer gaat hoofdzakelijk te voet, per fiets, ossenkarren, lokale buslijnen en allerlei handgeduwde karren en riksja’s.
Tegenwoordig is er ook een goede openbaar vervoer verbinding tussen Tana – Antsirabe – Fianrantsoa – Tana en Tana – Morondava – Tana.
Geasfalteerde hoofdverbindingen zijn Tana - Tamatave, Tana -Tulear - Ifaty - Tana-Majunga en Tana - Diego Suarez.
 
Flora en fauna
Veel planten en dieren die op Madagaskar voorkomen zijn endemisch : dit houdt in dat ze alleen hier groeien en leven.

Visum

Bij aankomst op het vliegveld in Antananarivo moet er betaald worden voor een toeristenvisum voor alle niet-Malagasy onderdanen. Een vergoeding van ca. 60.000 Ariary (ongeveer 20€) wordt gevraagd aan elke persoon die een toeristenvisum van 30 dagen of minder wil verkrijgen.
Wens je langer te verblijven dan is het mogelijk om een duurder visum te kopen. Het tarief is afhankelijk van het aantal verblijfsdagen op Madagaskar. De betalingen worden rechtstreeks bij aankomst op de luchthaven geïncasseerd (alle belangrijke valuta worden geaccepteerd). Wisselgeld wordt terug gegeven in Malagasy Ariary.
 
Eten/Drinken
Eten en drinken in de hotels is Frans georiënteerd en is goed betaalbaar. Ontbijt : 3 – 6 euro / Lunch : 4 - 8 euro / Diner : 6 - 12 euro. De Mallagassische keuken bestaat voornamelijk uit rijst met een vlees en vaak saus. Als u een sterke maag heeft en in kleine Mallagasische eethuisjes ( Hotely’s ) eet kost een dagmaaltijd tussen de 2 en 5 euro.
 
Vaccinaties
DTP-Hepatitis-Maliariaprofylaxe-Cholerastempel. Raadpleeg altijd een deskundige over de laatste stand van zaken op het gebied van vaccinaties. Voor advies kun je contact opnemen met de GGD in je woonplaats.
 
Geldzaken
Munteenheid ; Ariary ; uitvoer van Ariary is bij de wet verboden. Pinnen met de reguliere pin-pas en creditcard is tegenwoordig mogelijk. De chauffeur weet welke pas bij welke bank geaccepteerd wordt. Wel adviseren wij om ook een gedeelte cash mee te nemen omdat sommige pinautomaten niet altijd bijgevuld zijn en op het platteland buiten de gebaande paden vaak geen banken zijn.
 
Creditcards
Visa in de grote steden bij de banken en op het vliegveld in Tana. Mastercard wordt bij de bank BFVSG in Tana geaccepteerd, gelegen tegenover hotel het Louvre. Elders in het land wordt veelal alleen VISA geaccepteerd.  
 
Tijdsverschil
Het is op Madagaskar in onze zomer 1 uur later en in onze winter 2 uur later.
 
Voltage
110 en 220 Volt – gewone stekker.
 
Telefoon
Mobiele telefoons functioneren inmiddels op heel veel plaatsen op het eiland. (uiteraard afhankelijk van je provider)
 
Wifi
In hotels en restaurants is er tegenwoordig Wifi. De verwachting zal zijn dat ook kleinere hotels dit steeds vaker zullen gaan aanbieden, uiteraard afhankelijk van de locatie.
 
Feestdagen
1 januari / 29 maart / 1 mei / 26 juni / 1 november / 25 december.
 
Uitrusting
Naast kleding die je het liefst draagt, raden we je aan mee te nemen: Trui en regenjack/poncho Wandelschoenen met een goed profiel Zwemkleding Dagrugzakje, zakmes en zaklamp Een goede reisapotheek is onontbeerlijk.
 
Foto / Video
De accu’s van de videocamera of digitale camera’s kunnen veelal in de meeste hotels worden opgeladen. Houd wel rekening mee met regelmatige stroomuitval.
 
Literatuur

 
Gidsen in de nationale parken ( ANGAP) van Madagaskar:
Bij de ingang van de ANGAP nationale parken staan gidsen. Het is verplicht om terplekke een lokale gids te huren. Overleg van te voren welke route je wilt doen. De routes en prijzen van de gidsen staan aangegeven op een groot bord bij de ingang / bezoekerscentrum van het park. De prijzen zijn afhankelijk van de route en de duur van de wandeling. Kun je dit niet vinden vraag er naar voor je aan een wandeling begint.

 

tsara wiki fauna madagascar Madagaskar  dierenwereld

TSARA WIKI

Dierenwereld Madagaskar, een unieke fauna

 

Zeer unieke fauna

De rijke en gevarieerde dierenwereld reflecteert de merkwaardige geologische geschiedenis van het eiland: aanvankelijk maakte het deel uit van het zuidelijke supercontinent Gondwana, maar later raakte het verder geïsoleerd en bleef dat sinds het Krijt.
De dierenwereld van het nabije Afrika heeft de grootste invloed uitgeoefend, daarnaast zijn er ook invloeden van India en Sri Lanka en Zuid-Amerika aan te wijzen. Het gevarieerde landschap van dit grote eiland is verder een factor die de diversiteit in de fauna bevorderd heeft. Een hoog percentage van de dierenwereld is endemisch (uitsluitend beperkt tot Madagaskar; eventueel ook nog op de Komoren). Slechts zes zoogdierorden komen op het eiland voor; opvallend is de afwezigheid van de orden Onevenhoevigen, (land) Evenhoevigen en Haasachtigen.
Gondwana

Gondwana

 

Penseelzwijn

Penseelzwijn

Belangrijkste groepen

De grote zoogdieren van Afrika ontbreken, behalve het penseelzwijn. Van de Roofdieren zijn alleen de Civetkatten (de oudste familie van deze orde) vertegenwoordigd, meestal met eigen soorten: fossa, fanaloka en Madagaskarmangoesten; de fossa is er het grootste roofdier. Onder de Vleermuizen zijn o.a. de Aziatische vruchtenetende vleermuizen (vliegende honden) vertegenwoordigd; een zeer groot deel van de Knaagdieren is endemisch. De belangrijkste groepen zijn de Primaten, op Madagaskar uitsluitend vertegenwoordigd door Halfapen van de drie endemische families (Maki's, Indri-achtigen en het vingerdier), en de insecteneters met één endemische familie, de Tenreks. De merkwaardige Halfapen (ca. 20 soorten) waren oorspronkelijk wijd verbreid (o.a. in Noord-Amerika en Europa), maar alleen op Madagaskar was geen concurrentie van de Apen, omdat dit eiland nooit door deze dieren bereikt werd; hier konden de Halfapen zich dan ook goed handhaven. Uitgestorven vormen waren vermoedelijk even groot als de huidige mensapen. De Tenreks vormen met ca. 25 soorten een dominant element in de fauna van Madagaskar.

 

Lemuren

Lemuren

 Avahi wollemuur

Avahi (wollemuur)

Lemuren

Van alle zoogdieren op Madagaskar zijn de lemuren het beroemdst. Van deze aapachtigen zijn ongeveer vijftig soorten bekend. De afgelopen jaren vond men nog vier nieuwe soorten. De "prosimian", de verre voorvader van de lemuren, kwam ooit in alle werelddelen voor. Het zijn ook de verste voorouders van de mens. Om te overleven ontwikkelden de prosimians zich in Afrika van apen tot uiteindelijk mensen. De prosimians die op Madagaskar terecht kwamen, hadden echter geen reden om te evolueren. Ze hadden namelijk geen natuurlijke vijanden meer, die waren op het vasteland van Afrika achtergebleven. Lemuren hebben vosachtige gezichten en handen die lijken op die van de mens. De bekendste lemuren zijn de bruine lemuur, de ringstaartlemuur (ringstaartmaki), de zwarte lemuur en de indri's. De vreemdste lemurensoort is de aye-aye. Deze lemuur heeft een vossenstaart, vleermuisoren en vreemde handen met een skeletachtige middelvinger om insecten uit boombasten te krabben. Uitgestorven vormen waren vermoedelijk even groot als de huidige mensapen. In februari 2001 hebben een Duitse en een Zwitserse wetenschapper een tot dusver onbekende soort ontdekt. De ontdekte soort is een zogenaamde wollemuur die de naam Avahi Unicolor heeft meegekregen.

 

Tenreks

Gestreepte tenrek

Tenreks en goudmollen

Bijzonder zijn ook de tenreks (tenrecs), waarvan de grootste soort tevens de grootste insecteneter ter wereld is. Het aantal jongen dat deze soort werpt kan wel 24 bedragen.
Er leven ongeveer 20 soorten knaagdieren op Madagaskar en het zijn bijna allemaal nachtdieren.

 

Civetkat

Civetkat

Vleeseters

Tot de acht vleesetende soorten op Madagaskar behoren de civetkatten en de mangoesten. De grootste van allemaal is de fosa, een katachtige met een enorm lange staart die hem helpt om lemuren tot in de kruinen van de bomen op te jagen. De ongeveer 25 soorten vleermuizen leven ook in Afrika of Azië. Drie soorten zijn overdag actief, de rest komt 's nachts te voorschijn.

 

Bolwebspin

Bolwebspin

Gele Komeetmot

Gele Komeetmot

Ongewervelden

Er leven ongeveer 150.000 soorten ongewervelde dieren in Madagaskar. Bijzonder is de Gouden bolwebspin die met haar web vaak voorkomt op telefoonlijnen! De draden die ze maken zijn zo sterk dat er vroeger textiel van gemaakt werd. Een andere spinnensoort gooit een web op haar prooi. De meer dan 300 vlindersoorten zijn allemaal afkomstig van het vasteland van Afrika. De ongeveer 4000 mottensoorten waren al veel langer op Madagaskar. De meest indrukwekkende is de Gele Komeetmot die een vleugelwijdte van 25 cm kan bereiken. Verder vinden we op Madagaskar o.a. bidsprinkhanen, duizendpoten, platwormen, bloedzuigers en grote aantallen torren.

 

Stralenschildpad (Astrochelys radiata)

Stralenschildpad (Astrochelys radiata)

Rietkikker (Heterixalus alboguttatus)

Rietkikker (Heterixalus alboguttatus)

Reptielen en amfibieën

Onder de Reptielen zijn te noemen Afrikaanse elementen als de Nijlkrokodil, enige schildpadden en talrijke kameleons (waarvan vele endemisch); boa-achtige slangen en leguanen vertegenwoordigen een Zuid-Amerikaans element. Giftige slangen ontbreken geheel. Ook de Amfibieën, alleen vertegenwoordigd door kikkers en padden, hebben een hoog percentage endemische vormen. Lagere dieren, waaronder insecten en landslakken, vertonen een grote rijkdom aan soorten. Van alle groepen is wederom een opvallend endemisme bekend, daarbij echter altijd een Afrikaans element de overhand heeft. De unieke historie van Madagaskar is vooral te zien bij de reptielen.

Kikkers

Op dit moment zijn er 170 kikkersoorten bekend, waarvan er maar twee ergens anders op de wereld voorkomen. Berekend is echter dat er elke twee maanden wel weer een nieuwe soort ontdekt wordt, en men vermoedt dat er uiteindelijk wel meer dan 300 soorten op Madagaskar voorkomen. Vele Madagassische soorten lijken meer op soorten uit Zuid-Amerika en Azië, dan op soorten uit Afrika. Watersalamanders, gewone salamanders en padden komen niet voor.

 

Reuzenhagedis

Reuzenhagedis

Reuzenhagedis

De iguanodon is een reuzenhagedis die alleen in Noord- en Zuid-Amerika gevonden wordt en op Madagaskar! Hetzelfde verhaal bij de drie soorten boa's. Op het Afrikaanse vasteland worden alleen nog fossielen gevonden terwijl in Zuid-Amerika nog verschillende verwanten leven. De boa's en alle andere slangensoorten zijn ongevaarlijk voor de mens. De nijlkrokodil komt, hoewel bedreigd, nog vrij veel voor op Madagaskar. Verschillende soorten schildpadden worden met uitsterven bedreigd. Door middel van fokprogramma's probeert men het aantal weer op een aanvaardbaar peil te brengen.

 

Tarzan kameleon

Tarzan-kameleon

Kameleons

Ongeveer de helft van alle bekende soorten kameleons komen op Madagaskar voor. Verder komen er 70 soorten gekko's voor. Ongeveer de helft van de soorten hebben perfecte schutkleuren. De andere helft daarentegen is al van een flinke afstand te zien.

In 2010 is in het regenwoud van Madagaskar een tot dusver onbekende kameleonsoort ontdekt. De Duitse ontdekkers hebben de soort vernoemd naar Tarzan, een filmheld die in de jungle woont. De ontdekking was een grote verrassing voor het team onderzoekers uit Duitsland en Madagaskar. Met name de platte snuit van de 'Tarzan-kameleon' is uniek onder kameleons. In 2012 werd bekend gemaakt dat onderzoekers in Madagaskar de kleinste kameleonsoort ter wereld hadden ontdekt, met lijfjes van hooguit 1,6 cm lang, met staart 2,9 cm.

In tegenstelling tot andere kameleons kan de nieuw ontdekte soort niet van kleur veranderen: ze zijn altijd bruin. De nieuwe soort, die met uitsterven wordt bedreigd, is 'Brookesia micra' gedoopt en komt alleen voor op het zeer kleine eiland Nosy Hara ten noordwesten van Madagaskar.

 

Masoala National Park

Omura walvis

Walvissen

In februari 2016 werd bekend dat onderzoekers er in geslaagd waren om één van de zeldzaamste walvissoorten ter wereld vast te leggen. Voor de kust van Madagaskar wisten ze een zeldzame omurawalvis te filmen, een niet zo grote walvissoort (ca. 11 meter) die zich vaak in ondiepe kustwateren ophoudt. Pas in 2003 werden deze walvissen als een aparte soort beschouwd.

Andere vissen

Interessante vissen zijn de cichliden in al hun kleuren en variëteiten. Opmerkelijk is hun gedrag als hun jongen bedreigd worden. De jongen vluchten dan in de mond van de volwassen vis! In de ondergrondse rivieren in West- Madagaskar leven de blinde grotvissen. De oostkust is bekend vanwege de vele haaien die daar leven. De koraalriffen aan de westkust worden bevolkt door talloze vissoorten zoals o.a clownvissen, zeeëngelen, vlindervissen, lipvissen, slijmvissen, grondels, moeralen, stekelvissen en egelvissen. zoetwatervissen zijn slecht vertegenwoordigd.

 

Nosy Mangabe National Park

Madagaskar-wever (Red Fody)

Vogels

Er leven ongeveer 270 soorten op het eiland, waarvan er 110 alléén op Madagaskar voorkomen. Drie soorten mesites behoren tot de zeldzaamste vogels ter wereld. De bekendste inheemse vogels zijn de 15 soorten vanga's, allemaal gespecialiseerd in het vangen van insecten. Opmerkelijk zijn de afwijkende snavels tussen de soorten onderling. De meeste vogels komen dus elders op de wereld ook voor o.a. reigers, meerkoeten, futen, eenden, talingen, ibissen, paradijsvliegenvangers, hoppen en lijsters.

Roofvogels zijn o.a. Madagassische torenvalk, Madagassische buizerd, Madagassische koekoeksvalk en zes uilensoorten. De Madagassische visarend en Madagassische slangenarend zijn zeer zeldzaam. De uitgestorven olifantsvogels, reusachtige loopvogels, zijn zeker de meest opvallende vogels van het eiland geweest; het uitsterven van deze vogels is nog zo recent dat er nog regelmatig (fragmenten van) eierschalen worden aangetroffen.

tsara wiki flora madagascar Madagaskar  plantenwereld

TSARA WIKI

Plantenwereld Madagaskar, een unieke flora

Unieke flora

Zo'n 165 miljoen jaar geleden raakte Madagaskar los van Gondwanaland, het oercontinent. Daardoor voltrok de evolutie van plant en dier zich op een geheel eigen wijze. Dier- en plantensoorten bleven op Madagaskar intact, terwijl ze op andere continenten, vaak zeer negatief beïnvloed door de aanwezigheid van de mens, uitstierven. Toch heeft ook de natuur op Madagaskar sinds de komst van de eerste kolonisten veel te lijden gehad. Al snel werden grote delen van het regenwoud weggekapt.  

Gevarieerd landschap

Het gevarieerde landschap van dit grote eiland is verder een factor die de diversiteit in de flora en fauna bevorderd heeft. Zo komen zes complete plantenfamilies alléén op Madagaskar voor en verder meer dan duizend soorten orchideeën, duizenden cactussoorten. Opmerkelijk is dat veel van deze soorten pas ná de breuk met het Afrikaanse vasteland op Madagaskar terecht kwamen. Door de oostelijke bergketen van Madagaskar ligt het grootste deel van het eiland in de regenschaduw, hier valt beduidend minder regen dan aan het smalle gedeelte ten oosten van de bergketen. Dit draagt bij aan de grote biodiversiteit van het totale eiland. Conservation International classificeerde het eiland daarom als een 'hotspot voor biodiversiteit'. Dankzij deze bijzondere ecologie wordt Madagaskar door sommige biogeografen het 'achtste continent' genoemd. De verscheidenheid aan plantensoorten enorm. Er komen meer dan tienduizend soorten op Madagaskar voor, waarvan 80% inheems is! Hoewel door "tavy" (het kappen van bomen en daarna verbranden van de grond) grote delen van Madagaskar boomloos zijn, komen alle soorten bossen nog wel ergens op het eiland voor. Geïmporteerde soorten oals de eucalyptus vormen een bedreiging voor de inheemse soorten.

 

gigantische tamarinde evergreens evergreen tree

Gigantische Tamarinde

Evergreens

Het tropisch regenwoud wordt gedomineerd door de zogenaamde "evergreen trees", dat zijn bomen die gedurende het hele jaar hun bladeren behouden. Ze kunnen 30 meter hoog worden en op één hectare regenwoud kunnen wel 250 verschillende soorten voorkomen. Andere "evergreen"-soorten zijn de tapiaboom, negen soorten mangrovebomen en cactusbomen. De rest van het bomenbestand van Madagaskar verliest zijn bladeren in het droge seizoen. Voorbeelden hiervan zijn de banyan-vijgenboom en de gigantische tamarinde.

 

Traveller's Tree

Ravenala madagascariensis (Traveller's Tree)

Reizigersboom / Traveller's Tree

De reizigersboom (Ravenala madagascariensis) is een van de bekendste planten van Madagaskar. Hij wordt zo genoemd omdat deze "traveller's tree", is genoemd naar het water dat in de grote bladeren blijft staan en zo reizigers in vroeger tijden van water voorzag. Deze boom is ook het symbool van de nationale vliegmaatschappij, Air Madagascar. De soort vormt het monotypische geslacht Ravenala. De plant wordt tot 30 meter hoog en is de eerste tijd nog stamloos. De bladeren lijken op die van een bananenplant. Ze zijn 1 tot 4 meter lang met een lange steel. Het blad heeft een middennerf met vrijwel recht afstaande zijnerven, waartussen het blad is ingescheurd, waardoor het blad een veerachtig uiterlijk heeft. Jonge bladeren zijn gaafrandig en nog niet ingescheurd.

De bloemen zijn tot 20 cm lang en bestaan uit zes kroonbladeren. Van de kroonbladeren zijn er altijd twee vergroeid tot een schede, waarbinnen zich zes meeldraden bevinden. De bloemen worden op Madagaskar bestoven door lemuren, die zich voeden met de nectar van de bloemen.

 

baobab

Baobab

Baobab

De beroemdste boom van Madagaskar is de baobab. Het zijn dikke, ronde bomen met een platte kroon. Ze kunnen dertig meter hoog worden en de stammen kunnen zestigduizend liter water vasthouden. Op Madagaskar komen zeven soorten voor, die wel tweeduizend jaar oud kunnen worden. De boom speelt een rol in talloze Afrikaanse mythen en legenden.

De schors, de vruchten, de bladeren, het hout, bijna alles van deze boom wordt door de bevolking gebruikt: De sponsachtige stam van de baobab bevat een grote hoeveelheid water, dat afgetapt kan worden via een gat in de stam. De stam wordt gebruikt voor dakbedekking of als trog voor het vee. De vruchten van de baobab bevatten olie waarin gebakken wordt. Verder wordt de harde ronde schil gebruikt als waterkom.

 

Le baobab amoureux

Ongeveer 7 kilometer ten noordwesten van de Allée des baobabs bevinden zich twee in elkaar gestrengelde baobabs, bekend onder de naam le baobab amoureux . Volgens de legende waren er in de nabijgelegen twee dorpen een jongen en meisje die verliefd op elkaar werden. Ze konden echter niet met elkaar trouwen omdat zij in hun eigen dorp al toegewezen waren aan een andere partner. Ze riepen de hulp in van hun God en zo werden er twee bomen geboren die voor eeuwig in elkaar gestrengeld zouden samen blijven als teken van hun liefde..
Le baobab amoureux

Baobab amoureux

 

Varens en palmen

Varens kwamen al 350 miljoen geleden op de aarde voor toen Madagaskar nog aan Afrika vastzat. Met name de grote boomvarens domineerden het landschap toen. Kleinere soorten varens komen nu nog steeds in groten getale voor in de regenwouden aan de oostkust, maar leven nu in de schaduw van grotere bomen. Ongeveer 170 soorten palmbomen komen op Madagaskar voor, waarvan er 165 nergens anders voorkomen. Er zitten enkele zéér bijzondere soorten bij zoals de raffia-palm, de verenpalm en de Ravenea musicalis. Deze palmsoort begint onder water te groeien! palmen komen over het gehele eiland voor, zelfs in de buurt van woestijngebieden. Alleen al in de laatste tien jaar zijn er vijftig nieuwe soorten ontdekt.
Ravenea Musicalis

Ravenea Musicalis

 

talipot palm

Talipot palm (zelfmoord palm)

Zelfmoord palm

De bloemkroon van deze Talipot is de grootste ooit gevonden. Per boom kunnen meerdere miljoenen bloemetjes aanwezig zijn. Dit gebeurt maar één keer in het leven van de palm, ongeveer als hij 30 tot 80 jaar oud is. De top van de boom wordt dan zo zwaar, dat hij omklapt. Hierdoor kunnen insecten de bloemetjes makkelijk bestuiven. Het duurt een jaar voordat vanuit deze bloemetjes vruchten zijn gegroeid. Daarna gaat de boom dood. Vandaar dat de palm de bijnaam zelfmoordpalm heeft.

 

orchideeën

Orchideeën

Orchideeën

Er komen meer dan 1000 soorten orchideeën voor op het eiland, meer dan in heel Afrika samen. De meeste soorten leven op de bomen van de regenwouden in het oosten en hebben de meest uiteenlopende kleuren, patronen, afmetingen en vormen. Overal waar minder dan 400 mm water per jaar valt, overheersen de vetplanten. Ze slaan water op in hun bladeren, stam of wortels en overleven daardoor het droge klimaat. Aloë's zijn bekende vetplanten waarvan het lijkt of de bladeren rechtstreeks uit de grond komen. Didieraeceae, voorkomend in het droge zuidwesten, zijn zeer intrigerende planten voor botanici. Het is namelijk een complete familie planten die nergens anders op de wereld voorkomt en opvalt door zijn bizarre vormen.

 

Regio's en soorten vegetatie

Het eiland kent een groot aantal plantenfamilies die zeldzaam zijn buiten Madagaskar en vijf endemische plantenfamilies, namelijk de Asteropeiaceae, de Barbeuiaceae, de Physenaceae, de Sarcolaenaceae en de Sphaerosepalaceae. Bijna endemisch is de familie Didiereaceae, buiten enkele gebieden op het vasteland van Afrika komt deze vrijwel uitsluitend voor in het doornig struweel in het zuidwesten. De droge loofbossen van Madagaskar in het westen worden voornamelijk gekenmerkt door lianen, tamarindes en Madagaskars beroemde baobabs. Madagaskar huisvest zes van de acht verschillende baobabsoorten, de overige twee worden aangetroffen in het vasteland van Afrika en in Australië.

 

Laaglandbossen van Madagaskar

Laaglandbossen van Madagaskar

Laaglandbossen van Madagaskar

Dankzij de gunstige ligging ten oosten van de bergrug die langs de gehele oostkust van Madagaskar loopt hebben de laaglanden het hoogste percentage van biodiversiteit. Duizenden plantensoorten zijn endemisch in deze ecoregio, 82% is endemisch voor deze regio.

 

subtropische bossen

Subtropisch bos

Subtropische bossen van Madagaskar

Deze subtropische wouden liggen voornamelijk in Centraal-Madagaskar en heeft een groot aantal endemische soorten in de overgebleven bossen en moerassen. Deze bossen en moerassen zijn echter klein en worden omringd door graslanden en landbouwgronden. Deze ecoregio heeft het hoogste percentage bedreigde planten- en diersoorten, sommigen zijn hier reeds uitgestorven.

 

loofbossen

Loofbossen

Droge loofbossen van Madagaskar

Deze tropische droge wouden liggen voornamelijk in het westen van Madagaskar en deze hebben het hoogste gehalte aan biodiversiteit en endemisme van alle tropische droge wouden ter wereld. In deze ecoregio bevinden zich ook Madagaskars beroemde kalksteenformaties, bekend als de Tsingy (Malagassisch voor een formatie van geërodeerde kalksteen)

 

doornig struweel

Doornig struweel van Madagaskar

Doornig struweel van Madagaskar

Deze extreem droge ecoregio in het uiterste zuiden is uniek in de wereld, 95% van alle planten hier zijn endemisch voor deze regio. De voornaamste begroeiïng in dit gebied zijn planten van de familie Didiereaceae. Het gebied huisvest ook een groot aantal dieren die endemisch zijn voor de regio.

 

succulente begroeing

Succulente boslanden

Succulente boslanden van Madagaskar

Deze ecoregio met een tropisch droog klimaat ligt in het zuidwesten en bestaat uit een mozaïek van succulente begroeiing afgewisseld met droge wouden. De regio huisvest dieren die endemisch zijn voor deze regio en zich zodanig hebben aangepast aan de omgeving dat ze nergens anders kunnen overleven.

 

Mangrovebossen van Madagaskar

Mangrovebossen van Madagaskar

Mangrovebossen van Madagaskar

Deze mangroven liggen verspreid over de westkust van het eiland. Gelegen tussen Straat van Mozambique en de centrale bergmassieven van Madagaskar zijn deze bossen beschermd tegen de moessonwinden, wat voor een voor Madagaskar uniek klimaat zorgt. Alhoewel deze ecoregio weinig verschillende plantensoorten kent, vindt men hier veel soorten die endemisch voor de regio zijn.

 

Bedreiging

De ontbossing van Madagaskar is al decennialang een groot milieuprobleem. Door de ontbossing en de daaruit vloeiende verwoestijning heeft Madagaskar ruim 90% van zijn oorspronkelijke bossen verloren. 70% van de oorspronkelijke bossen verdwenen tussen 1895 en 1925 onder Franse heerschappij. Wat in 1953 aan bossen resteerde, is in de zestig jaar daarop weer gehalveerd. Door deze grootschalige ontbossing kan Madagaskar niet genoeg drinkwater en voedsel produceren voor zijn bevolking, wat weer bijdraagt aan de armoede van het eiland. De minst bedreigde ecoregio is het doornig struweel van Madagaskar, dankzij de lage bevolkingsdichtheid is veel begroeiing intact gebleven. In de droge loofbossen van Madagaskar zijn om dezelfde reden meer wouden intact dan bijvoorbeeld de wouden in de centrale hooglanden. Veel van Madagaskars bossen zijn verdwenen door indirecte oorzaken, zoals de opwarming van de Aarde. Er zijn ook veel directe oorzaken, zoals overmatige begrazing, brandlandbouw, houtkap en introductie van exotische plantensoorten die inheemse soorten verdringen.

Brandlandbouw

Al vanaf hun eerste immigratie maakten de inwoners van Madagaskar vruchtbare landbouwgrond voor hun rijstvelden en koffieplantages door bossen af te branden (in het Malagassisch tavy genoemd), een methode die hun voorouders mee hebben genomen vanuit Borneo. Ook worden bossen afgebrand om houtskool te produceren of ruimte te maken voor weidevelden voor de zeboes van inheemse veehouders. Tot aan de kolonisatie van Madagaskar door Frankrijk is de brandlandbouw de voornaamste oorzaak van de ontbossing van Madagaskars wouden. Toen Madagaskar een Franse kolonie werd, startte de Franse regering met het verbeteren van de infrastructuur en bouwde mijnen, fabrieken en koffieplantages in Madagaskar. Toen de economie van Madagaskar achteruitging, probeerden veel werkloze Malagassiërs wat bij te verdienen door in steenkoolmijnen te werken. Om nieuwe mijnen te graven werd ook brandlandbouw toegepast. Bij herhaaldelijk verbranding van de bodem raakt het uitgeput of geërodeerd, zodat herstel vrijwel onmogelijk wordt.

Illegale houtkap

De handel van illegale gekapt hout is al tientallen jaren een voorname oorzaak van de ontbossing. Er is een grote vraag naar duur, fijnkorrelig hout als ebbenhout en palissander. Houthakkers kappen zeldzame bomen van het geslacht Dalbergia en exporteerden het verkregen palissanderhout naar China als grondstof voor meubels en muziekinstrumenten. Deze en andere endemische plantensoorten zijn nu ernstig bedreigd of reeds uitgestorven.

 

reacties van reizigers feedback review vij sterren goed geregeld tevreden klanten

Wat klanten zeggen over Tsara Travel

"Alles was perfect! Jij en Nanty hebben onze droomreis waar gemaakt! Walter is vandaag met onze 5000 fotos bezig geweest en ik heb vandaag wasjes gedraaid, heerlijk water uit de kraan gedronken en gewoon toilet doorgetrokken...haha. Een reis om nooit te vergeten! Vandaag nog druk geweest met bijkomen van cultuurschok."

"We hebben een super vakantie gehad. Het is een prachtige natuur, lieve en behulpzame mensen en prima accommodaties. Onze chauffeur was Manou en was geweldig. Niets was teveel. Leuke suggesties echt een aanrader. En wat een respect hebben wij gekregen voor deze hardwerkende bevolking. Wat een klagers zijn wij hier dan toch in Nederland. Top vakantie, top land en super georganiseerd."

"Fantastische ervaring onze reis naar Madagascar! geweest is.. De organisatie en persoonlijke begeleiding overtrof onze stoutste verwachtingen. En wat een geweldige chauffeur is Nanty, hij was behalve een uitstekende chauffeur ook een fantastische reisleider. Het is een onvergetelijke reis geworden, Madagascar is een land dat je niet snel zult vergeten zowel wat betreft natuur, flora en fauna als de mensen, die overal erg vriendelijk zijn."

"We zijn zeer tevreden hoe je alles uitgebreid vooraf hebt uitgelegd en het fijne meedenken over de reis en ook tijdens de reis. Het was erg fijn om contact te hebben tijdens de reis over dingen die toch anders liepen. Vooral het meedenken en meekijken vonden we erg fijn. We waren ontzettend blij met onze chauffeur. Hij sprak goed Engels was ontzettend behulpzaam en hij heeft ontzettend veel uitgelegd over het land. Al met al een top vakantie."

"We hebben een hele leuke reis gehad, veel gezien en echt genoten. De dieren en de nationale parken verwachtten we wel, maar ook het landschap is fantastisch mooi. De relatie met chauffeur was erg goed. Het was ook makkelijk dat hij overal zijn vaste gidsen heeft. Het programma konden we altijd in goed overleg met hem uitvoeren. Het was ook mooi dat hij zelf meedenkt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. De hotels in het algemeen waren wel goed. Voor ons sprongen Couleur Cafe en de Betsileo Country Lodge er positief uit.

"We hebben echt enorm genoten van de reis. De grote diversiteit aan landschappen en unieke dieren was echt geweldig. Daarbij vonden we het ook fijn het gevoel te hebben onderdeel te zijn van het land in plaats van slechts een bezoeker te zijn geweest. Dit kwam met name door de uitstekende zorg van onze bestuurder, hij is heel goed in wat hij doet en heeft onze reis eigenhandig nog beter gemaakt. Nosy Be was ook top! We hebben eindelijk (na 8 jaar samen gedoken te hebben) met de walvishaai mogen zwemmen!

"Het was echt fantastisch. Wat een divers land, elke bocht is weer een nieuw avontuur... Christian Rajaonarivelo was precies de juiste chauffeur voor ons. Wij hadden maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen. Voor de rest is het een bijzondere ervaring geweest"

"Ik heb het een hele mooie reis gevonden (en mijn reisgenoten ook). Prachtige natuur (ook tijdens de autoritten), altijd wat te zien in de vele dorpen waar je doorheen komt. Aardige mensen. Ook waren we heel erg blij met onze beide chauffeurs (Olivier en Rizza). We hebben veel aan ze gehad, ze wisten veel en waren uitstekende chauffeurs (potholeproof). De hotels waren over het algemeen goed tot prima. We waren minder te spreken over Hibiscus en La Piroque."

"We hebben genoten van de reis. Het landschap is prachtig en heel afwisselend, de natuur en de dieren geweldig en de mensen heel vriendelijk... Hotels waren prima,maar een kleine tip: het laatste hotel raakt erg gedateerd en er zijn aardig wat mankementen. Onze chauffeur was heel vriendelijk, reed fantastisch en was heel voorzichtig. "

"Het was een indrukwekkende en intensieve reis. Wat een prachtig eiland. We zijn zeer tevreden over Tsara Travel! "

"We hebben echt 4 geweldige weken gehad op Madagascar!"

"Salame Myriam, wat was het een prachtige reis! .. We hebben zo ontzettend genoten van de Tsingy’s, de Baobabs, de hike locale, de Indri’s in Perinet NP, het Palmarium, de jumping whales richting Ile Sainte Marie en ons verblijf in Tipaniers Lodge aldaar. .. Alles wat vooraf door jou was geregeld klopte .. de reserveringen waren allemaal prima (en soms zelfs overweldigend mooi) qua locatie, hygiëne en prettige medewerkers... Wij vonden kamp Croco, de hike locale en Palmarium heel bijzonder ... alle gidsen in de door ons bezochte parken waren ontzettend hartelijk en goed.. De afsluitende dagen in Tipaniers Lodge waren echt heel fijn, prachtige afsluiter! Myriam, ontzettend bedankt voor jouw inzet en inbreng omtrent onze travel op Madagaskar!"

"Een geweldige vakantie en belevenis!"

" We hebben een fantastische reis gehad! Het is een prachtig land en de mensen zijn heel vriendelijk.. Bovendien is het door de kleding nog heel kleurrijk.. De natuurparken waren zeer mooi.. Dat de reis bijzonder geslaagd is is mede te danken aan onze fantastische chauffeur.
Samengevat: een heel geslaagde reis in een boeiend land met een fantastische bevolking.."


" We hebben een prachtige reis beleefd! Alles was perfect georganiseerd en Leonard (onze gids/chauffeur) was geweldig goed, heel behulpzaam en vriendelijk... Wij hebben genoten!"

" Laaiend enthousiast... Alles was tot in de puntjes goed verzorgd, van chauffeur, route, overnachtingen timing enz. (waarvoor mijn dank aan jou)"

"Wij hebben genoten van onze reis! ... Erg indrukwekkend waren de uit het water springende walvissen. ... We kijken terug op een boeiende vakantie...hartelijk voor al het werk dat je voor ons hebt verricht."

"Hierbij willen we jou hartelijk danken voor de piekfijne organisatie van onze reis naar Madagascar ! In het bijzonder gecharmeerd door de inzet, bekwaamheid en kennis van Dani; onze chauffeur en perfecte gids ! Wij zullen het zeker niet nalaten om Tsara Travel en Dani alsook Ridza (chauffeur van de eerste dagen) aan te raden bij vrienden en collega’s. Madagascar verdient om meer toeristen over de vloer te krijgen ! "

"Het was een geweldige vakantie!! Wat een prachtig land, schitterende natuur, gastvrije mensen en een top chauffeur (Haja Andriami). Ook hele fijne hotels en lodges waar we verbleven hebben. Princesse Bora maakte het een echt huwelijksreis!! Super bedankt voor het plannen van onze reis!! "

"We hebben een geweldige reis gehad! Hele mooie dingen gezien, veel Baobabs en lumeren... De chauffeurs hebben alles goed geregeld!"

"...fantastische reis waar we met enorm veel plezier aan terugdenken... De geweldige organisatie heeft hier een heel grote bijdrage aan geleverd... Machtig mooi! We willen je bedanken voor alle goede zorgen! Het was fantastisch!!!!"

"We hebben het heerlijk gehad in Madagaskar. Heel mooi land en hele vriendelijke bevolking. We zijn zeer tevreden over onze gids Rina, heeft het super goed gedaan en sprak een behoorlijk beetje engels... We waren zeer te spreken over camp tsara! was een super uitstapje naar het gebergte... Al met al hebben wij een heerlijke vakantie gehad waarin we zeer te spreken zijn over de organisatie. Bedankt daarvoor! We komen zeker nog een keer bij je terug zodra we de rest van Madagaskar willen zien..."

"We zijn terug van een fantastische, avontuurlijke, indrukwekkende vakantie. We hebben elke dag genoten, zelfs toen we 9 uur vastzaten op de N7... Wat een land... We zijn erg blij dat we deze reis grotendeels met chauffeur Christian Rajaonarivelo gereden hebben... Hartelijk dank voor de prima georganiseerde vakantie!"

"...We zijn heel blij dat we het stuk door het westen hebben meegepakt. De wegen/ route was schitterend en hebben een goede indruk gehad van het echte Madagaskar, wat totaal anders was dan langs de RN7....We zijn erg te spreken over hoe de reis georganiseerd was en we hadden een geweldige chauffeur! Bedankt voor deze onvergetelijke reis!"

"We hebben een fantastische vakantie gehad! Onze chauffeur was vakkundig... Alles was prima geregeld en is goed verlopen. We willen je nogmaals danken voor het regelen van onze reis... We hebben met onze verhalen al een aantal mensen enthousiast gemaakt. Hopelijk zullen zij ook hun vakantie via Tsara Travel boeken, want alles was tsara be!"

"We hebben een geweldige onvergetelijke reis gehad en alles was prima geregeld. We zijn dan ook zeker van plan om nog een keer naar Madagaskar te gaan en dan het noorden en westen te doen met Ile St. Marie als eindpunt."

"Het was een cultuurshock en alsof we beland waren in de Middeleeuwen, maar dan met telefoonmasten en verkeer... Maar wat hebben we genoten en gelachen. Vooral om de niet-luxe momenten, bijvoorbeeld bij de Kirindy logde en hotel Kanto... Bedankt voor deze onvergetelijke reis! We kijken met een goed gevoel terug en hebben veel mooie herinneringen."

"Het was een bijzondere reis die door Tsara Travel uitstekend was georganiseerd: Het droge bos van Kirindy, de bijzondere rotsformaties van Tsingy de Bemaraha, de canyon van Isalo en de tropische stranden en het koraalrif van Ile Sainte Marie.
En het Regenwoud Perinet (ook wel Andasibe National Park) met: 12 soorten lemuren, 17 soorten vogels, een krokodil, kameleons, gekko's, een mangoest, een vossa, een kikker, twee soorten slangen, een giant jumping rat, wandelende takken, vuurvliegjes, walvissen, schildpadden, kreeften, roggen en allerlei andere soorten vissen...
...Hotels, ontbijt, boot, binnenlandse vlucht en chauffeur stonden allen op de afgesproken tijden voor ons klaar. Met vragen konden we terecht bij Myriam, die ons snel en adequaat verder hielp"


"Wat een prachtig eiland hebben we mogen bezoeken. Zo divers... Al met al was het een super vakantie. Vermoeiend dat wel, maar zoveel verschillende natuur gezien, prachtige mensen ontmoet, heerlijk gegeten en wat niet nog meer !! Nogmaals onze dank voor het samenstellen van deze reis. Heb je top geregeld !! Als er weer een reis richting Afrika op het programma staat zullen we je niet vergeten en hoor je van ons."

Laan van de Baobab, Madagaskar, Madagascar