Madagaskar index Madagascar Madagaskar Tsara Wiki - hoogtepunten flora fauna religies stranden Tsara Wiki - hoogtepunten Tsara Wiki - fauna - dierenwereld Tsara Wiki - flora - plantenwereld Tsara Wiki - religies en rituelen Tsara Wiki - stranden Hoogtepunten Madagaskar Zeldzamen dieren Madagaskar Zeldzame planten Madagaskar Religie Madagaskar Mooiste Stranden Madagaskar Informatie Madagaskar Beste Reisinformatie Madagaskar Beste Review Madagaskar Volledige Reisinformatie Madagaskar Reisvoorwaarden Madagaskar Reacties Waarderingen Beste Reviews Madagaskar Duurzaam toerisme Madagaskar disclaimer Reisvoorbeelden Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 1 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 2 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 3 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 4 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Reisvoorbeeld 5 Madagaskar Reisvoorbeeld 6 Madagaskar Reisvoorbeeld 6 Madagaskar Contact Reisburo Madagaskar
Tsara Travel Madagaskar Reacties Contact
tsara wiki religies rituelen gebruiken tradities religie madagascar Madagaskar

TSARA WIKI

Religies en rituelen

De bijzondere geloofswereld van de Malagasiërs

De Afro-Aziatische afkomst van de Madagassiër heeft een gecompliceerde maar fascinerende geloofswereld opgeleverd. Met name het geloof in de kracht van de dode voorouders (de razana) die nog steeds ingrijpen in het dagelijks leven, is heel sterk. Zo worden ongelukken toegeschreven aan boze voorouders, die weer gunstig gestemd moeten worden met een offer.
 • Fady
  Een ander fenomeen is “fady”, taboe. Fady is het geloof in handelingen en gedrag die “gevaarlijk zijn om...”
  Het kan fady zijn om bijvoorbeeld te praten over krokodillen of om varkensvlees te eten of om een ei direct aan iemand te geven zonder het eerst op de grond te leggen.

  Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fady

 • Tweelingen en Vintana
  Tweelingen zijn bij de Antaisaka’s nog steeds een taboe. Tweelingen worden daarom soms gedood of achtergelaten in het bos. “Vintana” is een ander gebruik en heeft te maken met de tijd.

 • Speciale dagen
  Elke dag heeft iets speciaals. Zo is de donderdag de dag voor huwelijken en woensdag de dag voor begrafenissen en famadihana (uitleg volgt hieronder). Vrijdag is een dag voor plezier maar is eigenlijk ook de beste dag voor begrafenissen. Elke dag heeft ook een eigen kleur die ook weer bepaalde handelingen in het leven roept. Maandag is zwarte dag en dan kun je maar beter geen zwarte kleding dragen en geen courgettes eten.

Rituelen van de Malagasiërs

Begrafenisgebruiken zijn talrijk en verschillen van stam tot stam en zelfs van familie tot familie. Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis oftewel Famadihana. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Om te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft wordt er met ze gedanst en gefeest. Het is een gebruik van de Merina maar ook de Betsileo en een aantal andere stammen hebben dit gebruik ook aangenomen. Op Madagaskar is het zeer ongebruikelijk om als toerist een begrafenisritueel bij te wonen.

Het geloof van de Malagasiërs

De helft van de inwoners hangt een animistische geloofsuitingen aan. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen een eigen spirituele kracht bezitten. Het protestantisme kreeg als eerste voet aan de grond op Madagaskar vanaf de 18e eeuw toen het een komen en gaan was van missionarissen. Toen de Franse invloed sterker werd, kreeg het katholicisme al snel de overhand. Bijna de helft van de bevolking is christen, ongeveer evenveel roomskatholieken als protestanten.

Religies procentueel gezien

De voornaamste religies zijn voor 52% animistische religies (waaronder voorouder en amuletaanbidding), voor 41% het christendom en voor 7% de islam. Veel christenen vereren ook de voorouders, hoewel deze verering door de eerste missionarissen fel werd bestreden. Er zijn veel regels en gebruiken die per streek sterk verschillen. Het is bijvoorbeeld strikt verboden om graven te fotograferen, onwetende toeristen kunnen daardoor in de problemen komen. Nakomelingen van immigranten hangen vaak hun oorspronkelijke religies aan.

 

Karakteristiek rood dorp, Ambohimanga, Madagaskar, Madagascar

    REISVOORBEELDEN

    INFORMATIE

    TSARA WIKI

Laan van de Baobab, Madagaskar, Madagascar